Nosework – så tränar du nosework med din hund

Vad är nosework? Och hur börjar man träna nosework? Många hundägare är nyfikna och vill testa på att träna eller tävla i sporten. Här kan du lära dig mer, från hur du börjar träna hemma till hur en nosework tävling går till.

Vad är nosework?

Nosework är en hundsport där hunden får använda sitt luktsinne för att i olika miljöer söka efter dofter. De dofter som hunden tränas att söka efter är hydrolat av eukalyptus, lagerblad och lavendel. Dofterna ska hittas utomhus, inomhus, på fordon och i behållare.

Det ger hunden både mental och fysisk stimulans och är en rolig aktivering för både hund och förare. Nosework går enkelt att anpassa utifrån erfarenhet, resurser och kunskap. Därför passar den dem allra flesta hundar och ägare, oavsett ras, ålder, kunskap och tid.

 

Nosework instruktören tipsar:

Det fantastiska med just Nosework är att det passar alla hundar och ägare. Eftersom vi tränar med hundens främsta sinne i fokus så tycker alla hundar det är roligt och stimulerande.  Det går att anpassa till alla sorters ekipage, vare sig man har en liten eller stor hund, en ung eller äldre samt frisk eller skadad. Du kan välja i vilka områden du vill söka i samt vilken svårighetsgrad, vilket gör det möjligt för skadade eller sjuka hundar och förare att träna Nosework. Det positiva med att låta hunden använda sitt luktsinne är att vi främjar och bidrar till en bättre mental hälsa hos våra hundar samtidigt som vi har roligt med hunden och får en bättre relation. Många hundar som har rädslor eller andra beteendeproblem blir många gånger hjälpta av Nosework till att klara sin vardag bättre. Dessutom är det enkelt att träna och tar inte mycket tid.

Hur börjar vi träna nosework?

Steg 1

Du kan egentligen börja träna Nosework hemma i ditt kök utan några som helst hjälpmedel. Steg nummer ett är att få hunden att använda nosen och söka. Det enda vi behöver är hundens favorit mat eller godis. Vi slår på hundens jaktinstinkt att leta efter föda (hunden får utlopp för sitt naturliga beteende). Det du kan börja med är att låta hunden söka efter godis som du har gömt i exempelvis köket på golvet. Du som förare behöver inte säga eller göra något utan hunden får bara söka och hitta sina godbitar. En självbelönande övning som de flesta hundar uppskattar.

Steg 2

När man ser att hunden har förstått första övningen och slagit på nosen så kan man börja gömma godbitarna lite bättre. Lite olika höjder samt i olika vrår i köket, men hela tiden så att hunden kan komma åt och äta upp godbiten. Efter några upprepningar av dessa övningar brukar hunden ha förstått vad den ska göra och vara motiverad att söka. Hunden har nu fått en minnesbild av den här situationen som gynnar träningen framåt. Du kan starta på detta sätt i alla olika moment i Nosework. Hunden får då med sig minnesbilden av träningen i de olika momenten och blir säker på vad den ska göra.  

Steg 3

Nästa steg är att introducera den specifika doften som man vill att hunden ska leta efter. Den placeras därefter tillsammans med godbiten. För hunden blir det ingen skillnad, den har redan lärt sig att i den här situationen ska jag leta godis och när hunden sedan hittar godisbiten så känner den också en stark doft av eukalyptus. När hunden presenteras för doften och varje gång hittar sin godis kommer hunden snabbt lära sig att doften betyder godis. Godiset associeras med doften och den får en viktig betydelse för hunden.

Nosework instruktören tipsar:

  • Börja träna i störningsfri miljö – ex. inomhus
  • Träna korta stunder i början
  • Ta fram favoritgodisarna – ju godare belöning desto högre motivation
  • Belöna alltid vid doftintroducering

Det kan vara bra att tänka på att man har en så störningsfri miljö som möjligt när man börjar träna, så att hunden får bättre förutsättningar för att lära sig. Det kan därför vara bra att starta inomhus så att man slipper störningar utomhus såsom andra intressanta dofter eller förbi passerande hundar. 

Man ska också tänka på att desto godare belöning (godis) du har desto mer motiverad och intresserad kommer din hund att bli samt desto viktigare kommer doften att bli. Om vi vill att hunden ska kämpa för att hitta doften, då måste den vara värd att leta efter.

Det är också viktigt att när vi väl introducerar doften och har med doftbilen i träningen så måste hunden få sin godbit varje gång den nosar på doften. Om hunden bara får en godbit ibland så finns det stor risk att värdet av doften minskar och hunden tappar motivation och intresse. 

Tänk på att träna korta stunder till en början. Hundarna bli tröttare än vad man tror, speciellt om det är ovana. Det är så roligt så de vill oftast inte sluta träna.  

Kopierat från Agria