Aktivitetssidan

 

 

Kurser hos Specialklubben för Shih Tzu 2022

 

 

Rallylydnad Nybörjare

Start: 9 februari

9/2, 16/2, 23/2, 1/3 och 9/3

Plats: AgiliTeam i Landvetter – inomhus

Pris: 750,-

Fulltecknad!

 

Duktig hund och Vardagslydnad

Start: 6 april

6/4, 20/4, 4/5 och 11/5

Minst 4 – max 10 deltagare.

Plats: Göteborgsområdet – utomhus – exakt plats meddelas senare.

Pris: 600,-

Anmäl dig senast 30 mars.

 

Rallylydnad – helgkurs

14-15 maj

Plats: Hos Siv Engstrand i Kvicksund – utomhus

Om du behöver tips på boende kontakta Siv Engstrand, 070-277 36 71.

Minst 4 – max 10 deltagare.

Pris: 700,-

Anmäl dig senast 1 maj.

 

Vardagslydnad, aktivering och rallylydnad – helgkurs

16-17 juli

Plats: Flikens vandrarhem, Norberg – utomhus

Här kan du boka rum vandrarhemmet www.flikens.se

Minst 4 – max 10 deltagare.

Pris: 700,-

Anmäl dig senast 1 juli.

 

Duktig hund och Duktig hund fortsättning samt vardagslydnad

Start: 8 september

8/9, 22/9, 6/10 och 13/10

Plats: Göteborgstrakten – utomhus – exakt plats meddelas senare.

Minst 4 – max 10 deltagare.

Pris: 600,-

Anmäl dig senast 25 augusti.

 

Rallylydnad Nybörjare och fortsättning

Start: 18 oktober

18/10, 25/10, 1/11, 8/11, 15/11 och 22/11

Plats: Lotushallen, Getinge – inomhus.

Minst 4 – max 10 deltagare.

Pris: 750,-

Anmäl dig senast 4 oktober.

Instruktör på våra kurser är Ulla Olsson. Hon är utbildad och certifierad instruktör. Ulla är aktivitetsansvarig i SST och är mycket aktiv inom olika hundsporter. Hon tävlar själv i bland annat rallylydnad på hög nivå.

 

För att delta på våra kurser behöver Du vara medlem i SST – Specialklubben för Shih Tzu – samt ha en hund som är registrerad i SKK – Svenska Kennelklubben. Du behöver alltså inte ha en Shih Tzu.

 

Du anmäler dig till våra kurser genom att skicka ett mejl till

ulla.olsson@shih-tzu.se.

Anmälningsavgiften sätter du in på Bankgiro 811-3011 SST.

Märk din betalning med ”ditt namn” och ”kursens startdatum”.

 

Om du vill bli medlem går du in på vår hemsida www.shih-tzu.se. Där hittar du enkelt en länk till medlemskap.

 

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Ulla Olsson på tel 070-609 26 25.

 

 

Varmt välkommen!

 

samarbetar med

 

 

 

 

Shih Tzu är en stark liten hund som är alert och mycket intelligent. Den tycker om att lära sig saker. Flera hundar tränar och t o m tävlar i både Rallylydnad och Agility såväl som Nosework och Lydnad. Men även i vardagen kan man ha olika aktiviteter för sig för att stimulera hunden allt från trix till vardagslydnad och roliga lekar. 

 

BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

Se längre ned på denna sida. På SKKs sida kan man se en film om BPH länk här

Rallylydnad

Shih Tzu visar framtassarna i lydnadssammanhang. Här på SBK´s sida kan man se tävlande Shih Tzu och deras förare. Vi har flera som tävlar. Fler artiklar här nedan.

 

Rallylydnad

Rallylydnad är en mycket populär hundsport. I nybörjarklassen under tävling ska hunden alltid vara kopplad och alla övningar utförs i vänsterhandling. Specialklubben för Shih-Tzu kommer att anordna en rallylydnadstävling varje år för alla raser och dessutom erbjuda kurser för sina medlemmar till kraftigt subventionerat pris, allt för att få upp intresset för sporten.  I Augusti 2021 arrangerade Specialklubben för Shih-tzu sin första rallylydnadstävling för alla raser och där deltog även två shihtzuer, som båda fick bra resultat och uppflytt till nästa klass. Nu planerar klubben att försöka få fler i rasen att intressera sej för sporten, som ett komplement till utställning.

Om rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från 12 och i den högsta klassen upp till 20 moment man utför. Banorna ser olika ut varje gång.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden och man utför övningarna i vänsterhandling (hunden är på förarens vänstra sida), vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare och flera moment. Då ska även moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Upplevelse av rallylydnad

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

Träna rallylydnad

För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare.

Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet och i lugn takt.

Så här tränar du rallylydnad

Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar undan för undan. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. Belöningarna ska dugga tätt.

Vilka hundar kan träna

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är ”pensionerade” i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.

Kombinera rallylydnad med annat

Rallylydnadsträning förbättrar samarbetet och glädjen och passar tillsammans med många andra grenar. Många moment i rallylydnad har man glädje av även i lydnadsklasserna. Hundar som tränats i freestyle eller agility har ofta god hjälp av att de är vana att samarbeta på båda sidorna om föraren.

   

Klickerträning

Det viktiga i klickerträning är egentligen inte klickern eller belöningen. Vad klickerträning handlar om är förstärkning av beteendet i rätt ögonblick. Förstärkning kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, leksaker, smekning, en rolig övning mm. Klickern ger information till hunden vilket beteende som ger belöning. Det går att lära ett djur allt den fysiskt och psykiskt har förutsättningar att kunna klara av. Se nedan på länkar;
http://www.house-of-learning.se/klickerintroduktion
http://shihtzucity.com/shihtzu-clicker-training/ 

——————————————————————————-

 

Träning på Brukshundklubben

Catarina Gustavsson, kennel Bearsize, är aktiv med sina hundar. Här tränar valpen Petter (MY Arapahos Midnight Cappi) i väntan på att fylla 10 månader och få tävla i Rallylydnad.

Aktivitetsansvarig i SST styrelsen – Ulla Olsson

Här med en av sina Shih Tzu som hon tränar och tävlar med. Fantastiskt vad imponerande att se på!  Av Ulla kan ni få tips och idéer om olika träningsformer och inlärningar. Hon kan också hänvisa till intressanta böcker och hemsidor. Hennes kontaktuppgifter finns under styrelsen.

Rallylydnads Championat till Emilie och Mia !!!

Fantastiskt roligt! Vi har nu fått Sveriges första Rallylydnads Champion i vår ras ! Det visar vad mångsidig och träningsvillig den är. Stort grattis till Mia Bergstrand och lilla Emilie, Kjeanns Special Girl! Hoppas att fler följer i deras spår.

Rallylydnad i Svalöv 30 sept

Mia Bergstrand tävlade med sin Emilie, Kjeanns Special Girl, i mästarklass och fick full pott- 100 poäng!
Rallylydnad på Öland

Helgen 15-16 juli tävlade Mia och Emilie i mästarklass och fick ihop 100 av 100 möjliga poäng!!!

Mia Bergstrand och Kjeanns Special Girl

En speciell flicka

Kjeanns Special Girl – eller Emilie som hon lystrar till har nu tävlat i Rallylydnads SM med sin matte Mia Bergstrand.  Att kvalificera sig till SM är stort då det är enorm konkurrens om de få platserna.

Rallylydnadsmästare i SST 2016 – Grattis till Mia Bergstrand och Emilie (Kjeanns Special Girl) till ännu ett fantastiskt år !

Nytt från Mia och Emilie -seger både 8 och 9 april. Nu har de 697 poäng av 700 möjliga på SM listan !!!

Mia och Emilie (Kjeanns Special Girl) gjorde det igen! Hon blev rallylydnadschampion första helgen i mars 2017. Vi gratulerar!!! Säg vad man inte kan göra med en Shih Tzu !?

2016
Mia Bergstrand och Emelie (Kjeanns Special Girl) gjorde en runda med 100 poäng i mästarklass, dvs full pott. Samma förare gjorde 87 poaäng med Ester (Kjeanns Still The Same) i avancerad klass.
Övriga resultat återfinns på SBK s sida, se länk ovan.

mia-rallylydnad

BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

Hittills har10 Shih Tzu genomfört BPH. Dels kan man på SKK´s Avelsdata söka under raser och sen BPH men också på hundar och då välja att se Shih Tzu. Då ser man alla individer som genomfört BPH. Se länk här.

bph-ulla